Més notícies

Font: Wikipedia

Vi i poesia grega, segles d’unió musicats per la lira

Comparteix
Durant segles no descrivia sentiments personals, sempre eren cants als déus, o bé dirigides a alguna deïtat, recitant un mite o és dedicada als herois
Façana de les caves Freixenet, a Sant Sadurní d'Anoia | Freixenet

Freixenet i Segura Viudas presenten un ERTO “de força major”

Comparteix
Aquesta mesura, provocada per la situació extrema de sequera que afecta la zona del Penedès, s'activarà al maig i afectarà unes sis-centes persones
Les àmfores han estat 400 dies sota el mar | Foto: cedida

Complexos i salins: així són els vins submergits al fons del Mediterrani

Comparteix
És un projecte del col·lectiu tarragoní "Taula del Vi' amb l'objectiu d’observar l’aportació de la frescor del mar i la remor dels corrents marins sobre els productes vínics
Els guardonats en l'edició 2024 del concurs de vins DO Terra Alta | Foto: E.V.

Els millors vins de la Terra Alta ballen al ritme de Judit Nedderman

Comparteix
Aquest vespre s'ha donat el tret de sortida a una nova edició de la 'Primavera DO Terra Alta', que continua aquest cap de setmana amb el Cruïlla

Actualitat

Façana de les caves Freixenet, a Sant Sadurní d'Anoia | Freixenet

Freixenet i Segura Viudas presenten un ERTO “de força major”

Comparteix
Aquesta mesura, provocada per la situació extrema de sequera que afecta la zona del Penedès, s'activarà al maig i afectarà unes sis-centes persones
Façana de Freixenet a Sant Sadurní d'Anoia | Foto: cedida

Henkell Freixenet tanca el 2023 amb un increment de facturació del 4,1%

Comparteix
Tot i els resultats, la marca es mostra "preocupada" per la falta de raïm al Penedès provocada per la sequera
El CR del Cava ha aprovat recentment la zonificació per a diferenciar orígens del mateix producte | Foto: DO Cava

El CR del Cava flexibilitza la normativa per suplir la manca de producte

Comparteix
El Consell Regulador defineix unes mesures "excepcionals" per a fer front a una situació extrema per culpa de la sequera
La presentació del Pla s'ha fet a l'Estació Enològica de Reus i ha reunit membres del Consell Assessor de l'INCAVI | Foto: cedida

Dinou projectes faran front als reptes del vi en un nou Pla de Recerca 2030

Comparteix
Amb una mirada cap a la sostenibilitat econòmica i social, aquest projecte liderat per INCAVI rebrà una inversió pública d'uns set milions d'euros en els pròxims sis anys
El cartell que ha creat el tennista | Foto: cedida

El tennis i el Godó brinden un any més amb cava català

Comparteix
Per tercer any consecutiu, Vilarnau posarà les bombolles a l'esdeveniment que omple Barcelona de tennis aquesta setmana d'abril
En una primera fase, se n'ha plantat unes dues-centes plantes | Foto: Ajuntament de Salou

Salou recupera 200 ceps de pàmpol girat, una varietat ancestral extingida

Comparteix
Aquest dilluns 15 d'abril s'ha fet la plantació d'una varietat que històricament s'havia cultivat al municipi
Tres ampolles de vi / Pixabay

La compra de vi ‘online’ s’obre pas en un mercat de tradicions presencials

Comparteix
La cultura del testatge s'empetiteix davant de l’auge d’un mercat més gran i extens a Internet | La gent busca experiències úniques a la botiga, però la compra és digital
Foto: FEV

Pere Ferrer, nou president de la Federació Espanyola del Vi

Comparteix
L'Assemblea General de la FEV ha servit per anunciar el relleu en la presidència i per a nomenar la nova Comissió Executiva per als pròxims tres anys

opinió

Literatura catalana, però el vi de La Rioja

Comparteix
"O creiem més en nosaltres o deixarem de ser"

No hi ha diàleg de sords, és pitjor: no hi ha comunicació

Comparteix
"La sequera ha fet aflorar que no es coneix el cicle de l’aigua, que no es distingeixen les conques de Catalunya i, per tant, es desconeix l’ús que se'n fa en cadascuna d'elles"

Territori

Carlota Pena, de Vinyes Olivardots | Foto: cedida

El futur de vi està en bones mans: parlen enòlegs joves de nova generació

Comparteix
Carlota Pena (Vinyes d'Olivardots) i Llorenç De Ferrer (Celler les Acàcies) parlen dels canvis que veuen en la professió que transforma el raïm en vi
Les àmfores han estat 400 dies sota el mar | Foto: cedida

Complexos i salins: així són els vins submergits al fons del Mediterrani

Comparteix
És un projecte del col·lectiu tarragoní "Taula del Vi' amb l'objectiu d’observar l’aportació de la frescor del mar i la remor dels corrents marins sobre els productes vínics
Oriol Artigas ha convocat una nova edició de la fira 'Natrus' | Foto: Òscar Pallarès

Oriol Artigas atrau centenars de professionals del vi a la fira Natrus

Comparteix
Una quarantena d'elaboradors participen en la seva cita internacional de vins naturals
Vins de Tramuntana, DO Empordà | Foto: cedida

L’Empordà mostra múscul en una nova cita amb els ‘Vins de Tramuntana’

Comparteix
Una trentena de cellers i més de tres-centes persones han coincidit aquest dilluns 8 d'abril a Mas Marroch
La Fira del Vi de Falset suma edició del 3 al 5 de maig | Foto: cedida

Compte enrere per a la Fira del Vi de Falset: comença la venda anticipada

Comparteix
Un total de 71 cellers de la DOQ Priorat i la DO Montsant participen en la nova cita que tindrà lloc del 3, 4 i 5 de maig, i en la Fira als cellers que s'allarga tot el mes
Mariano Barriendos, en una imatge recent | Foto: cedida

Mariano Barriendos: “La sequera actual no és excepcional, però sí severa”

Comparteix
"El coneixement disponible fins a l'actualitat no ens permet identificar impactes per sequera específicament en els conreus de vinya", diu el professor i investigador de la UB
Torna el cicle d'activitats enoturístiques 'La Primavera del Cava' | Foto: AECAVA

El cava dona la benvinguda a una nova primavera enoturística

Comparteix
Del 4 al 26 de maig, nova edició de la 'Primavera del cava' on enguany participen cellers de l'Alt Penedès, Alt Camp, Alella i Conca de Barberà
Vilalba dels Arcs té llarga tradició en la representació de la Passió de Crist | Foto: La Passió de Vilalba

El vi de la Passió: fet a l’antiga com el que es bevia a Roma fa 2.000 anys

Comparteix
Dissabte Sant es destaparan les àmfores que contenen el producte de l'any just després de l'estrena d'un concurs de tast per parelles de vins de Vilalba dels Arcs

Premis Vinari

La barra de vins va atraure centenars de persones en la passada edició | Foto: Z.T.

La 20a Fira de l’Abat de Navarcles servirà vins i vermuts dels Vinari

Comparteix
Amb un ampli programa d'activitats, està prevista per aquest cap de setmana del 13 i 14 d'abril
La darrera gala va estar presentada per l'humorista Pep Plaza | Foto: Jordi Play

Comença la 12a edició dels Premis Vinari de vins: inscripcions obertes

Comparteix
El concurs, que prescriu i distingeix la qualitat de vins que s'elaboren de punta a punta de Catalunya, accepta candidatures fins al 26 d'abril
Palamós celebra des de fa quatre edicions la seva festa del vermut | Foto: Vadevi

Els millors vermuts catalans fan parada i fonda a Palamós

Comparteix
Aquest dissabte, cinquena edició de la fira que permet tastar productes premiats en l'última edició dels Premis Vinari
El còctel Reddis Spiritus es fa amb l'Olave Vermouth

Oriol Abella (Olave): “El vermut és un producte de consum social”

Comparteix
L'Olave Negre ha estat reconegut com el millor de la seua categoria als Premis Vinari 2024
El 'Caràcter', premiat com a millor vermut innovador als Premis Vinari dels vermuts

Quim Pérez (Tres Cadires): “Els Vinari proven que l’artesania també guanya”

Comparteix
L'última edició del certamen va premiar el seu vermut Caràcter com al millor en la categoria dels innovadors
El vehicle amb el qual feien promoció de Perucchi fa uns anys | Foto: cedida

Àlex Soler (Perucchi): “Il Giovane és un vermut jove pensat pels joves”

Comparteix
El producte més recent de Perucchi ha guanyat el premi a millor etiqueta dels Premis Vinari de vermuts
Adrià Franco, amb el diploma que l'acredita com a millor vermuteria de Catalunya 2024 | 
Foto: Jordi Play

Lo Racó del Vermutenc repeteix com a millor vermuteria de Catalunya

Comparteix
El local de La Ràpita ha aconseguit més del 50% dels suports emesos per votació popular
Cooperativa de Gandesa

Vermut i Cooperativa de Gandesa: del risc de fallida al cim en cocteleria

Comparteix
El Pessigolla del celler terraltí acaba de guanyar el premi a millor vermut per cocteleria
Les àmfores han estat 400 dies sota el mar | Foto: cedida

Complexos i salins: així són els vins submergits al fons del Mediterrani

Comparteix
És un projecte del col·lectiu tarragoní "Taula del Vi' amb l'objectiu d’observar l’aportació de la frescor del mar i la remor dels corrents marins sobre els productes vínics
Tres ampolles de vi / Pixabay

La compra de vi ‘online’ s’obre pas en un mercat de tradicions presencials

Comparteix
La cultura del testatge s'empetiteix davant de l’auge d’un mercat més gran i extens a Internet | La gent busca experiències úniques a la botiga, però la compra és digital
Vermuts guardonats amb Gran Or | FOTO: Jordi Play

Aquests són els millors vermuts catalans de 2024

Comparteix
Són els productes que han despuntat en la desena edició dels Premis Vinari
Guanyadors de medalles Grans Ors dels Barcelona Rosé | Mireia Comas

Els millors vins dels ‘Barcelona Rosé’ 2024: llistat complet

Comparteix
El concurs ha celebrat enguany la quarta edició

Varietats de raïm

Se n'ha trobat algunes plantes a Alella, i de moment no se la reconeix enlloc més | Foto: Ò.P.

És negra i vigorosa: Alella té una varietat de raïm que és única al món

Comparteix
Fins ara s'havia confós amb la garnatxa negra, però ni visualment ni organolèpticament coincideix amb aquesta altra varietat
Paisatge de les vinyes de Castell d'Encús | Foto: Artitecture Photo

Vinyes d’alta muntanya a Catalunya: el club dels +800

Comparteix
El Registre Vitivinícola de Catalunya en recull unes vuit-centes repartides per una dotzena de comarques
la varietat gonfau és una de les recuperades per Família Torres | Foto: cedida

Neix Gonfaus 2021, el primer vi del Purgatori fet amb varietats recuperades

Comparteix
És el sisè exponent del projecte de recuperació d'ancestrals que va engegar la Família fa 40 anys
Cep de vinyes centenàries amb raïm blanc | Foto: J.P.

Vinyes centenàries a Catalunya, poble a poble

Comparteix
La varietat que té més superfície plantada és la carinyena negra amb 107,729 hectàrees
Vinyes centenàries que es conserven en territori català | Foto: J.P.

Vinyes centenàries a Catalunya: on són i quines varietats hi predominen

Comparteix
Els ceps més antics del país estan registrats l'any 1900 | El número més alt de plantes es conserva al Priorat
Cep de malbec de la vinya Restaurant de Garriguella | Foto: J.P.

El malbec català: qui en cultiva i quins vins se’n fan

Comparteix
Aquesta varietat amb accent argentí és una de les 61 autoritzades a Catalunya per a fer vins
La Mireia Vilamala i l'Albert Crivillé, juntament amb el seu pare, conversant en una finca de vinya a La Morera de Montsant | Foto:  Arnau Martínez, ACN

El Priorat vol recuperar i conservar varietats antigues de raïm de taula

Comparteix
L'associació la Safranòria pretén crear un reservori genètic de vinya tradicional
Vinyes de garnatxa negra de Cellers Tarroné | Foto: Tarroné

De ruta per Catalunya i les seves garnatxes, algunes d’elles, centenàries

Comparteix
Blanca, negra, roja o peluda, és una de les més presents al territori vitivinícola català i una de les més versàtils i adaptables arreu

La veu dels sa(vi)s

Luis Gutiérrez tasta des de fa anys per 'The Wine Advocate' | Foto: cedida

Luis Gutiérrez, crític de conversa infinita: “si mor la vinya, mor l’ofici”

Comparteix
Aquests dies ha estat avaluant els vins del Priorat, un indret que considera "màgic, fort i magnètic"

Marta Casas: “Hem de lluitar per seguir fent vins de prestigi al Penedès”

Comparteix
L'ànima de Parés Baltà reflexiona sobre l'informe dels vins catalans de Tim Atkin que l'ha considerat millor enòloga de l'any
Daphne Glorian, entre vinyes del Priorat | Foto: cedida

Daphne Glorian, enòloga decisiva, obstinada i còmplice del somni al Priorat

Comparteix
"Cal seguir reforçant la imatge de qualitat de la regió, continuar fent els millors vins, augmentar-ne el valor, i protegir el paisatge", clama la responsable del reconegut Clos Erasmus
Enric Soler, en una imatge recent a les vinyes | Foto: cedida

Enric Soler, un visionari serè i reflexiu que aporta talent enològic al vi

Comparteix
Segur del seu viatge, li agradaria que a l'estil i al rigor enològic s’hi haguessin sumat més elaboradors dels que hi ha actualment, en aquests 20 anys de camí
La periodista Amaya Cervera en una imatge recent | Foto: Abel Valdenebro

Amaya Cervera: “La del Priorat és la primera gran història del vi modern”

Comparteix
La periodista ha rebut el premi a la Millor Comunicació Gastronòmica 2023 per ser "una gran divulgadora i coneixedora de la cultura del vi, una professional virtuosa de la comunicació i de sentir el vi en totes les seves accepcions"
Pilar Garcia | Foto: cedida

Pilar Garcia, una sommelier pionera amb un coneixement profund del Bages

Comparteix
Sap que ha obert camí i que ha inspirat a moltes altres, tot i que sovint li ha tocat "demostrar doblement" el que val: "per ser jove i per ser dona", diu recordant els seus inicis professionals
Carlos Alonso Caballero és lànima de Carriel dels Vilars | Foto: Jordi Gatell, Cordegat

Carles Alonso, l’ànima certa, descarada i necessària del vi natural

Comparteix
Veu i cor de Carriel dels Vilars, comparteix mirada i un gran entusiasme pel seu projecte de vida especialment ara que el comparteix amb les filles
Gemma Peyri, la propietària del primer allotjament de turisme rural al Priorat | Foto: cedida

Gemma Peyri, “turisme rural és contacte amb el territori, amb la seva gent”

Comparteix
Dona emprenedora, creativa i entusiasta, ha estat durant molts anys al capdavant del primer allotjament de turisme rural que es va obrir al Priorat, a Porrera