Sol i Vent 2013: el projecte final de carrera convertit en aposta de futur

El primer vi ecològic d'Anna Espelt ha estat guanyador d'una medalla de Plata als Premis Vinari

Sol i Vent 2013

Espelt Viticultors

DO Empordà

Preu 9,5 euros

Etiquetat en català

Vi procedent de l’agricultura ecològica, certificat per CCPAE

Tel. 972 531 727

Web: espeltviticultors.com

Anna Espelt és la directora del celler Espelt de Vilajuïga, a l’Alt Empordà. Un celler que produeix vins amb una relació qualitat-preu molt bona i que aposta per un projecte sostenible, per elaborar vins de terrer, per conservar els lledoners i les carinyenes velles en sòls de pissarra i sauló de l’Empordà.

Espelt és fruit del treball de molts anys, de recuperació de parcel·les que va començar l’avi de l’Anna, un apassionat del vi i la terra. Als anys ’70, ell va comprar la finca on encara tenen la masia, i que ara s’ofereix a les visites enoturístiques. Des d’aleshores, la família no ha parat d’ampliar les seves terres, de replantar i, pas a pas, Espelt s’ha convertit en un referent de l’Empordà. La inquietud de l’Anna i la passió del vi heretada, la duen a embarcar-se al negoci familiar. I ja va començar amb el seu treball final de carrera que el va enfocar a la viticultura ecològica. Ella d’amagat va ser la que va plantar uns ceps al darrere del celler, sense donar-los cap tractament químic, i poder observar la seva evolució. El Sol i Vent 2013 és la conclusió d’aquest treball, el primer vi ecològic d’aquelles vinyes que va plantar cap a l’any 2000. Amb 38 anys, l’Anna continua amb aquest projecte de llarg termini, per conservar i preservar l’espai meravellós on estan ubicats. Ens recorden que estan envoltats ni més ni menys que per tres parcs naturals (l’Albera, el Cap de Creus i els Aiguamolls), a més de tenir els Pirineus i el mar mediterrani ben propers. Busquen els terrenys més especials, i al celler, hi tenen la tecnologia més respectuosa que els permet elaborar vins de qualitat.

El Sol i Vent és un cupatge de lledoner –com li diuen a la garnatxa a l’Empordà-, amb una mica de monastrell i sirà. Està elaborat amb raïms ecològics, llevats autòctons, remuntats manuals i una criança sobre mares. No té envelliment en bóta i, tot i sortir a la venda com a vi de l’any, té bona estructura per poder-lo consumir ara o esperar-nos un o dos anys més. Aquest vi és de color roig brillant i fa un rivet violaci, marca de la seva joventut. A la copa, ens deixa unes llàgrimes denses i ben definides, que ens avancen que serà un vi corpulent i de graduació alcohòlica, en aquest cas, de 14º . Al nas, també hi ha aquesta suau sensació alcohòlica, per això millor servir-lo una mica fred, per sota dels 16º. Ens aporta aromes i expressions de fruita madura, de compota, records de maduixa, cirera i móres. Quan li donem un parell de voltes a la copa per oxigenar el vi, se’ns ressalten les aromes d’herbes mediterrànies, les que envolten les vinyes d’Espelt, com el romaní, l’espígol, la farigola, i també unes notes de garrofa i regalèssia. En boca és un vi ben mediterrani, càlid i carnós, amb un taní present i secant. El seu pas ens aporta una bona dosis del conjunt de les aromes de fruita i herbes aromàtiques. En fi, un vi que no crec que hi hagi cap plat de carn que s’hi pugui resistir!

Nou comentari